Forsmark

Forsmark är en liten ort som tillhör Östhammars kommun, som ligger i Sverige. Orten är mest känd för sitt omtalade kärnkraftverk, men den har mycket mer än så att erbjuda. Man kan utföra aktiviteter, gå på fik och restauranger, besöka Forsmarks bruk och ta en vandring i den vackra naturen. Eller varför inte besöka Forsmarks badplats, för de som älskar att sola och bada. Även om Forsmark är en liten ort så finns det trots allt en del att göra och se. Det finns också många aktiviteter för barnen och är därför en barnvänlig plats.

Saker man måste se om man besöker Forsmark

Hållberget är som en holme täckt av skog och framför allt tall. Det finns ett promenadstråk hela vägen runt berget så att man kan få uppleva hela berget.

Bruksbystan är en holme som inte är så välbesökt idag, men om man har tillgång till en båt så bör man absolut besöka det. Det finns mycket kalk på holmen, vilket resulterat till att det växer sällsynta orkidéer där, exempelvis guckusko och gulyxne. Holmen har i princip legat orörd sedan 1900-talet och har inte så många besökare, men är en vacker plats värd att besöka.

Västermarken är en gammal skog med mycket blåbär och svamp. Den är också mycket kalkrik och man kan hitta en del unika växter och arter där.

Forsmarksån är en å och med hjälp av den drev man Forsmarks bruk förr. Det kan man se längs med ån eftersom det ligger delar av en kvarn kvar, samt lite slagghögar. Idag har Forsmarksån blivit än sevärdhet. I ån kan man ibland se massa fisk som dyker. Det är väldigt mycket terräng och kan vara svårt att gå på vissa ställen, så rejäla skor rekommenderas.

Hermansbohagen är troligen en mycket gammal hage eftersom det finns mycket som tyder på det. Man kan se gamla stenmurar, enbackar och gamla träd som är ett tecken på att hagmarkerna i hagen har bevarats länge. Det går fortfarande även betesdjur i och omkring markerna.

Forsmarks bruk

Om man besöker Forsmark så borde man även besöka Forsmarks bruk, som är ett gammalt järnbruk. Bruket är ett av Sveriges mest bevarade byggnadsminnen. Här tror man att man redan på 1400-talet tillverkade järn, men kanske till och med tidigare än det. Idag är det en stor turistattraktion och väl värt att besöka. Bruket är omgett av en park som kallas ”Engelska parken” och där kan man se både statyer, tempel och byggnader.

Lämna en kommentar