Lista över de senaste angreppen med Ransomware

Ransomware fortsätter att sprida sig i den digitala världen. Det finns fortfarande företag som betalar stora summor pengar för att låsa upp krypterade filer och återfå tillgång till sina filer. Företagen hade kunnat undvika de Ransomware-attacker som har inträffat nyligen om de var förberedda och hade rätt skydd.

I den statistik som publicerats av webbplatsen Statista har de attacker av utpressningstrojaner som inträffat på senare tid ökat från 3,2 miljoner 2014 till 638 miljoner 2016 och 184 miljoner 2017. Detta bevisar att cyberkriminella uppdaterar och förnyar sin skadlig kod och sina virus för att tjäna pengar.

Här är 8 av de mest populära trenderna för utpressningstrojaner som nyligen har inträffat i cybersäkerhetslandskapet.

Reyptson

En av säkerhetsforskarna lyckades upptäcka ett nytt ransomware-hot vid namn Reyptson redan i juli 2017. Reyptson använder en enkel intrångsmetod. När det framgångsrikt infekterar datorn kontrollerar det om e-postklienten Mozilla Thunderbird är installerad på datorn. Om den kunde se programmet kommer ransomware att försöka läsa offrets e-postuppgifter och kontaktlista.

Syftet med de ransomware-attacker som har inträffat på senare tid är inte att äventyra offrets integritet. I stället samlar den in alla kontaktlistor för att starta en kampanj för distribution av skräppost från offrets dator. Spammeddelandena innehåller falska fakturor som innehåller exekverbara program för att ladda upp utpressningstrojaner.

Leakerlocker

Ett annat team av säkerhetsforskare upptäckte LeakerLocker ransomware. Det var i juli 2017 som de hittade den som gömde sig i två Androidprogram. Applikationerna är Booster & Cleaner Pro och Wallpaper Blur HD. Det blev ett mål eftersom applikationerna hade tusentals installationer.

Denna ransomware-attack som har inträffat nyligen krypterar inte en infekterad enhets filer. Den låser dock hemskärmen och får tillgång till enhetens e-postadresser, kontaktlistor, Chrome-historik, textmeddelanden och samtal, bilder och enhetsinformation. Utpressningsprogrammet visar den viktiga informationen på webben och kräver betalning om offret inte vill att deras data ska delas med allmänheten.

Wysiwye

Statistik om Ransomware: I april 2017 upptäckte en annan säkerhetsforskare en ny typ. De Ransomware-attacker som har inträffat nyligen riktar sig mot en dator via ett Remote Desktop Protocol(RDP). Intrångssättet innebär att man söker på webben efter någon öppen RDP-server. Om ransomware hittade en sådan använder cyberkriminella ett särskilt verktyg för att prova vissa kombinationer av lösenord för att stjäla RDP-uppgifter. Det kan sprida infektionen i hela nätverket.

Osiris

I december 2016 upptäckte en polismyndighet i USA en datorvirusattack som påverkade dess datorer. Denna ransomware-attack som har inträffat på senare tid spreds genom skräppost via e-post. Detta utpressningstrojaner misstänks vara en variant av Locky ransomware. Osiris krypterade Microsoft Office-dokument, bilvideor, övervakningsvideor och vissa foton. Som tur är har polisen sin säkerhetskopia för att återställa allt.

Cerber

Cerber är en av de farligaste ransomware-attackerna som har inträffat på senare tid. Det är ett av de mest sofistikerade hoten från krypto ransomware som någonsin upptäckts. Utpressningsutrustningen kunde utnyttja den hårdkodade sårbarheten från Microsoft och kunde sprida infektionen i nätverket.

Locky

Locky ransomware är en av de mest ständigt mångdubblande varianterna bland ransomware-familjerna. Från februari 2016 växer infektionen fram till 2017 då den skickade 23 miljoner skräppostmeddelanden på bara 24 timmar.

NotPetya

NotPetya upptäcktes första gången den 27 juni förra året när eldistributörer i Ukraina och Nederländerna bekräftade ransomware-attacker som påverkade deras system. Därefter rapporterade även företag i Spanien och i Storbritannien om attacker med utpressningstrojaner. Denna ransomware-attack som har inträffat nyligen krypterar Master Boot Record. Den utnyttjade också Microsofts sårbarhet.

Wannacry

Det hände i maj 2017, en förbättrad version av WannaCry ransomware riktade sig mot några sjukvårdsinstitutioner i Storbritannien och en internetleverantör. Denna Ransomware-attack som har inträffat nyligen krävde 300 dollar i Bitcoin som lösensumma. Säkerhetsforskarna fann att den utnyttjade Microsofts sårbarhet som gjorde att Microsoft släppte en patch i mars 2017. Totalt sett påverkade denna Ransomware-attack som nyligen inträffade mer än 300 000 institutioner globalt.

Dessa ransomware-attacker som har inträffat nyligen skulle ha kostat företagen mycket pengar. Det är viktigt att organisationer över hela världen fortsätter att stärka sina säkerhetsförsvar mot dessa hot.

Lämna en kommentar