Därför bör du ha en hemförsäkring

När du flyttar hemifrån kanske du är osäker på hur detta med hemförsäkring fungerar. En fundering kan vara: måste jag verkligen ha en hemförsäkring? Det kostar ju pengar varje månad, är det inte bättre att jag själv sätter undan lite pengar varje månad? En annan tanke kan vara att: ett inbrott eller ett inbrott händer bara andra, inte mig. För att du ska tänka om, om inse att det är viktigt med en hemförsäkring kan du läsa här nedan om vad en hemförsäkring är och vad den täcker om något händer.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är ett försäkringspaket som innehåller flera viktiga delar, och du bör ha en hemförsäkring oavsett bostadsform: villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Om ett inbrott eller en brand sker i ditt boende kan du få ersättning för det som blivit stulet eller blivit förstört i branden. Detta kallas för lösöre i försäkringen och en sådan försäkring gäller även vid stöld och brand i ditt källar- eller vindsförråd. Hemförsäkringen gäller dock inte för stöldbegärliga saker som förvaras utanför din bostad. En hemförsäkring gäller ett år i taget, och under det året kan du inte avbryta din försäkring. Du väljer själv om du vill betala försäkringspremien, antingen allt på en gång eller betala lite varje månad via autogiro. Hemförsäkring gäller även för alla som är folkbokförda i samma hushåll. Det går att lägga till olika försäkringar i hemförsäkringen som till exempel en reseförsäkring som ger dig ersättning om du blir akut sjuk när du är på resande fot, advokatkostnader om du hamnar i en tvist och en drulleförsäkring om du till exempel råkar sätta dig på dina glasögon så de går sönder.

Hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt behövs endast en hemförsäkring eftersom hyresvärden ansvarar för den fasta egendomen som finns i bostaden. Det kan gälla kök och badrum, golv och väggar, fönster och dörrar med mera.

Bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt behövs både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. För att få ersättning för skador på själva lägenheten krävs en bostadsrättsförsäkring. Denna försäkring köper du som tillägg när nu köper en hemförsäkring. Vissa bostadsrättsföreningar kan teckna en kollektiv hemförsäkring som gäller för medlemmar. Om din bostadsrätt drabbas av en skada måste du direkt anmäla det till både till ditt försäkringsbolag och till bostadsrättsföreningen. Sker det skador på själva fastigheten är det bostadsrättsföreningens ansvar att anmäla skadan. Bostadsrättsförsäkringen ger ersättning på de skador som uppkommer inne i en bostadsrätt, som exempelvis väggar, tak och den fasta inredningen. Din hemförsäkring skyddar dina personliga saker, det vill säga lösöret.

Lämna en kommentar