Säkerhet för Formula 1-förare

Formula 1, denna sport som delar folk. Vissa tycker att motorsport knappt kan kallas för sport då man ”bara” sitter ner i bilen och andra älskar sporten av hela sitt hjärta. De förstnämnda här kan inte själva ha suttit i en bil någon gång för då hade de vetat att det absolut är en sport och en fysiskt krävande sådan för föraren då de måste ha en enorm bålstyrka bland annat för att kunna parera i varje sväng. Det är starka krafter som rör sig ute på banan.

Som många sporter så har säkerheten inte alltid varit prioritet och tyvärr har det hänt dödsolyckor i Formula1. Bilarna blir allt säkrare och säkrare dock och nu är det inte ovanligt att se en krasch och föraren går ur bilen utan att vara skadad till synes även om bilen kanske brinner och det är bara smulor kvar av dess forna jag. Det är för att det som kallas överlevnadscellen på bilen har blivit så mycket bättre genom åren. Det gäller all motorsport.

Överlevnadscellen är den del av bilen där föraren sitter och den är gjord av otroligt starkt material som gör att även vid en krasch så kommer den nästan garanterat att vara intakt vilket gör motorsport faktiskt till en relativt säker sport. Det är i alla fall inte signifikant högre dödssiffror i motorsport än i andra sporter.

En annan sak som gör att Formula1-förare kan känna sig säkrare är deras dräkter. Vid en krasch så kommer bilen nästan garanterat att börja brinna på grund av allt bränsle som frigörs och då känns det otroligt att överleva. Godkända dräkter består att ett material som är flamsäkert dock och då kommer inte elden åt föraren även om hela bilen står i lågor. Alla dräkter ska var tillverkade så att de klarar att stå emot eld i åtminstone 12 sekunder och på dessa sekunder så är personal ofta framme för att släcka elden eller så har föraren lyckats att ta sig ut ur bilen av egen maskin. Det finns ett stort säkerhetstänk runt omkring alla motorsporter.

Dräkter och andra skydd ger ett bra skydd till förare. Det är obligatoriskt att ha en krage som ger huvudet skydd vid en krasch. Huvudet kommer att slungas fram och tillbaka och ger onekligen nackskador men med en bra krage så går det att undvika. Det är obligatorisk utrustning sedan 2003 hos alla förare som tävlar i seriösa tävlingar.

Lämna en kommentar