Vad är ransomware?

Vad är ransomware? – Ransomware är en typ av utpressning. På svenska kallas det ibland för utpressningsprogram eller utpressningsvirus. Du kan även höra att någon kallar det gisslanvirus. Alla dessa tre orden tillsammans förklarar ganska bra vad det är för något. Dt är en skadlig kod på datorn som är skapat av någon för att kunna utöva utpressning mot ett företag eller liknande. Nu under sommaren 2021 så var det en stor uppmärksamhet runt att Coop fick stänga ner alla sina butiker i Sverige för att det inte gick att betala. Det var en typ av ransomware som gjorde att de fick stänga. Ransom på engelska betyder ju som bekant lösesumma. De som låg bakom den skadliga koden ville då ha en viss summa för att Coop skulle kunna börja använda sina kassaapparater igen. Attacken var egentligen inte riktad bara mot Coop utan företaget som tillhandahåller kassasystemet för Coop. Det gjorde att det var ett stort haveri för kassaapparater runt om i världen. Gisslan i fallet med ransomware blir då filer som används för att systemet ska kunna användas.

Hur går det till?

I och med att allt mer blir digitalt så flyttar kriminaliteten in på internet. Det har den gjort sedan länge och det är svårt att skydda sig mot allt. Det vanligaste sättet för en skadlig mjukvara att ta sig in i en främmande dator är dock genom Epost. Bedragarna skickar ett mejl och detta mail innehåller bilagor med skadlig kod som tar sig in i offrets dator. Det är därför det är så viktigt att inte öppna mejl som du inte alls känner igen eller som du till och med misstänker vara skadliga. Det kan sluta med att en liten skadlig kod tar sig in i ditt system och därifrån kan det sätta hela systemet ur balans tills dess att du betalar den lösesumma som bedragarna vill.

Är det en enskild person så kan det röra sig om några tusentals kronor och det är inte ett allt för högt belopp. Det är såklart för att även privatpersoner ska kunna betala lösesumman. Hade bedragarna satt ett allt för högt belopp så finns det ingen chans att offren skulle betala. Ju mer bedragarna anser att offren kan betala, desto högre lösesumma kommer de att begära. Är det stora företag kan det röra sig om hundratusentals kronor eller mer.

Hur skyddar man sig?

Det viktigaste är att inte trycka på några bilagor eller länkar som du inte vet vart de leder. Det gäller både på skumma hemsidor men även i mejl du får skickat till dig. Det är även en mycket bra idé att ha allt säkerhetskopierat. På så vis kanske du inte behöver betala en lösesumma för att få tillbaka dina filer. Det är oftast filerna på en dator som är det mest värdefulla och inte själva hårdvaran i sig själv.

Vidare kan du skydda dig genom att ha ett nytt operativsystem och ett bra antivirusprogram. Det kommer att känna igen de vanligaste skadliga koderna och kan skydda mot det mesta. Säkerhetshål som tidigare har använts av bedragarna har blivit uppdaterade när det släpps nya operativsystem. Företag lär sig helt enkelt av sina misstag och täpper igen de hå som tidigare har använts för bedrägliga avsikter.

Lång historik

Så snart som det började att bli relativt vanligt med persondator så kom också de första virusen. Det första dokumenterade viruset var trojanen AIDS-trojanen 1989. Det kallas så för att det spreds med disketter till forskare som forskade på AIDS. Sedan dess har metoderna blivit mer och mer raffinerade och varje år lägger stater och företag miljarder kronor för att skydda sig från skadlig kod.

Lämna en kommentar