Det här är nätfiske och så skyddar du dig

Bedrägerier på nätet är något vi läser ofta om i tidningar. Ett vanligt bedrägeri är så kallat nätfiske, en metod där man använder social manipulation för att komma åt dina känsliga uppgifter. Det kan i värsta fall sluta med allvarliga konsekvenser.

Det är därför viktigt att undvika att du blir drabbad. Det är ofta ganska enkelt att undvika nätfiske, men det gäller att man vet hur man identifierar det och vad man bör tänka på gällande det. Nedan kan du lära dig det du behöver veta.

Det här är nätfiske

Nätfiske är som sagt en form av social manipulation, allra oftast används mejl via e-post för att utföra det. Målet är att lura dig att klicka på en länk i mejlet där du sedan anger dina personuppgifter. Ofta handlar det om dina inloggningsuppgifter till banken, men det kan också handla om lösenord till andra tjänster. Ibland kan det handla om andra typer av uppgifter, exempelvis att du ska ge dina kortuppgifter så att man kan tömma dina kort.

Mejlen ser ut att komma från myndigheter, din bank eller andra kända företag. Ofta förfalskar man också mejladressen så att det ser mer legitimt ut.

Tidigare så var dessa mejlen lätta att upptäcka eftersom grammatiken var usel och det var ofta uppenbart att det knappast handlade om en svensk myndighet eller företag som hade skickat mejlet. Sedan drygt tio år sedan så har det däremot förändrats och idag är mejlen mer sofistikerade och grammatiken är bättre.

Går ofta att undvika att drabbas

Det finns en del saker du kan göra för att undvika att drabbas. Det allra första du bör tänka på är att banker och finansinstitut inte brukar be dig logga in på det viset som dessa falska mejl ber dig göra. Det finns däremot undantag och det kan därför vara svårt att veta ibland.

Det allra första du bör göra är däremot att kontrollera mejladressen. Dessa kan såklart förfalskas, men det är många som inte gör det. Om du är osäker på om adressen är legitim så kan du googla den, då får du ofta ett tydligt svar då företagen är offentliga om vilka adresser man använder.

Det bästa är att alltid undvika att klicka på länkarna i mejl. Har du däremot redan klickat på länken så bör du helt enkelt dubbelkolla vilken sida du är inne på, det brukar vara rätt tydligt på adressen att det inte är rätt sida. Det går också att kontrollera sidan i allmänhet, är det något som ser fel ut från hur det ser ut på den sidan i vanliga fall?

Något du också kan göra är att manuellt gå in på sidan. Så om din ”bank” har skickat ett mejl, klicka inte på någon länk i mejlet utan gå manuellt in på sidan hos din bank. Då riskerar du inte att utsättas för nätfiske.

Bedrägerier på nätet ökar

Bedrägerier på Internet blir allt vanligare och deras metoder blir som sagt mer sofistikerade hela tiden. Antivirusprogram har ofta skydd mot nätfiske så det är ett bra första skydd mot det. Utöver det så handlar det om sunt förnuft och försiktighet.

En bra mejltjänst skyddar dig också mot nätfiske, men det stoppar inte alla mejl. Utöver det så finns det nätfiske genom annonser och annat, utöver mejlmetoden. I de här fallen gäller det att du tar det försiktigt och kontrollerar om sidan är legitim eller inte.

Ett annat bra råd att tänka på när det kommer till bedrägerier är att man ofta lovar något som är lite för bra för att vara sant. Då är det troligtvis också det och du bör då vara försiktig med eventuella erbjudanden som du får, i många fall kan det istället handla om nätfiske.

Lämna en kommentar